Tüzük

HÂKİMLER VE SAVCILAR DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

ÖNSÖZ

Hâkimler ve Cumhuriyet savcılarının ekonomik, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla kurulmuş olan Derneğin, hiçbir ideolojik veya siyasi görüşü yoktur. Dernek adına siyasi veya ideolojik eylem veya söylemde bulunmak veya bu algıya sebebiyet verecek eylem veya söylemlerde bulunmak Dernekten çıkarılma sebebidir.

Derneğe üyelik başvuruları e-devlet üzerinden, internet ortamından veya mail yoluyla yapılabilir. Derneğin genel kurulu, yönetim kurulu ve diğer organlarının tüm toplantıları internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu toplanma usulü, yoğun çalışan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımıza zaman olarak kolaylık sağlamaktadır.

Derneğin tüm üyelerini ilgilendiren konularda, Yönetim Kurulu uygun iletişim araçlarıyla üyelerden görüş alabilmektedir. Ayrıca yine organlara üye seçiminde, organ oluşumunda ve diğer birçok konuda üyeler söz sahibidir. Basın açıklamasında yer alacak metinler dâhil olmak üzere Derneğin faaliyetleri üyelerin görüşü doğrultusunda yapılabilmektedir.

Dernek, üyelerine erişim engeli, tekzip, dava açma, devam ettirme, disiplin soruşturması, kovuşturması ve icra takiplerinde hukuki destek sağlamaktadır. Aynı şekilde hakkında yazılı ve görsel medyada haber çıkan üyesine tekzip, içeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi konularında hukuki destek vermektedir.

Dernek hâkim ve Cumhuriyet savcılarını ilgilendiren konularda, toplumsal veya küresel olaylarda, hâkim veya Cumhuriyet savcılarının görüşünü alarak basın açıklaması yapabilmektedir. Üyelerde Dernek aracılığıyla basın açıklaması yapabilmektedir. Ayrıca Dernek, sadece kişisel hak ihlallerinde değil, her türlü hukuki konuda üyelerine hukuki destek sağlamaktadır.

Dernek, hakkında disiplin soruşturması başlatılan üyesine soruşturma aşamasından, kovuşturma aşamasına kadar, ceza verilmesi ve kesinleşmesi aşamasından istem halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru aşamasına kadar her aşamada tam hukuki koruma sunmaktadır. Bu aşamada olduğu gibi her aşamada sonuna kadar üyesinin yanındadır.

Dernek, gerektiğinde üyelerin talebi üzerine Hâkimler ve Savcılar Kurulu dâhil olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla görüşme yaparak meslek mensuplarının ekonomik, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapmayı görev edinmiştir.

                                               BİRİNCİ BÖLÜM

DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ

 

Derneğin adı, kısa adı ve amblemi

Madde 1

1.1– Derneğin adı ‘Hâkimler ve Savcılar Derneği’dir.

1.2– Dernek isminin kısaltması ‘HAK-SAV’dır.

1.3– Derneğin amblemi bu tüzük ekinde yer verildiği şekildedir. (EK-1)

Derneğin merkezi

Madde 2

2.1– Derneğin Merkezi ‘Efeler/Aydın’dır.

2.2– Derneğin şubesi açılmayacaktır.

Tanımlar

Madde 3

3.1 Elektronik ortam veya İnternet ortamı; İnternet üzerinden çevrimiçi, çevrimdışı gerçekleştirilebilen her türlü platformu ifade eder.

3.2 Elektronik toplantı; İnternet üzerinden çevrimiçi, çevrimdışı gerçekleştirilebilen her türlü toplantıyı ifade eder.

3.3 Elektronik seçim; İnternet üzerinden çevrimiçi, çevrimdışı gerçekleştirilebilen her türlü seçimi veya oylamayı ifade eder.

3.4 Uygun iletişim araçları; İnternet üzerinden gerçekleştirilebilen çevrimiçi, çevrimdışı platformları, telefon, SMS, mektup, posta, e-posta vb. gibi her türlü iletişim aracını ifade eder.

3.5 Elektronik iletişim vasıtaları veya elektronik yollar; İnternet üzerinden gerçekleştirilebilen çevrimiçi, çevrimdışı platformları, telefon, SMS, e-posta vb. gibi her türlü iletişim aracını ifade eder.

3.6 Elektronik alan; İnternet sitesinde belirli bir iş için belirlenmiş bölümü ifade eder.

         3.7- Derneğin İnternet sitesi; www.haksav.org.tr’yi ifade eder.

3.8 Yönetici; Kurul üyesini, kurul başkanını, kurul başkan yardımcısını, çalışma grubu üyesini, çalışma grubu başkanını, başkan yardımcısını, organ üyesini, organ başkanını veya başkan yardımcısını ifade eder.

3.9- Çalışma Grupları; tüzük değişikliğini gerektirmeyen, Yönetim Kurulunca kurulup, kaldırılan, üyeleri, başkanları ve başkan yardımcıları Yönetim Kurulunca veya Yönetim Kurulunun belirlediği yöntemler ve veya kişilerce seçilip, görevden alınabilen grupları ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

DERNEĞİN İLKELERİ, AMACI, ÇALIŞMA KONULARI VE FAALİYET ALANI

 

Derneğin ilke ve amaçları

Madde 4

Dernek;

Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının ekonomik, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini ve genişletilmesini, Anayasal bir erk olan yargı ile yargıyı temsil eden hâkim ve Cumhuriyet savcılarının nüfuz ve itibarının korunmasını, hukuk ve adaletin geliştirilmesini ve bu amaçlarla her türlü faaliyette ve girişimde bulunulmasını ilke ve amaç edinmiştir.

Derneğin çalışma konuları ve şekli

Madde 5

Dernek amaçlarını gerçekleştirebilmek için;

5.1– Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının ekonomik, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi ve yargının nüfuz ve itibarının korunması amacıyla her türlü faaliyette bulunabilir. Bu faaliyetlerden gerekli gördüklerini basında, görsel, işitsel ve sosyal medyada açıklayabilir, kamuoyuna duyurabilir, kamuoyu oluşturabilir.

5.2– Hâkim ve Cumhuriyet savcılarına hukuki destek sağlayabilir.

5.3– Dernek üyelerini resmi kurum ve her türlü kuruluş nezdinde temsil edebilir. Üyelerin haklarının korunması için dernek adına erişim engeli getirebilir, tekzip yapabilir, dava açabilir, soruşturma başlatabilir. Açılan davalara, ceza veya disiplin soruşturmalarına ya da kovuşturmalarına katılabilir ve gerektiğinde üyeler tarafından açılan davaların yürütülmesinde maddi destek niteliğinde olmayacak hukuki destek sağlayabilir.

5.4– Araştırma ve incelemeler yapar, başka kişi veya kuruluşlarca yapılan çalışmalara katılır veya bunları destekler.

5.5– Konferans, seminer, panel, sempozyum, kongre ile her türlü toplantı ve organizasyonları yapar, başka kişi veya kuruluşlarca yapılan organizasyonlara katılır.

5.6– Ulusal veya uluslararası yargı organları ve meslek örgütleri ile işbirliği yapar. Ortak projeler gerçekleştirir.

5.7– Yargı alanında faaliyet gösteren uluslararası meslek örgütlerine, üst kuruluşlara ve platformlara üye olabilir.

5.8– Amaçlarının gerçekleştirilmesi için her türlü süreli veya süresiz yayın yapabilir. Gazete, dergi, kitap ve broşür basar. İnternet sitesi kurarak çalışmalarını kamuoyuna duyurur.

5.9– Çalışmaları sonucunda elde ettiği yargısal konulardaki görüş ve çözüm önerilerini ilgili kurum ve kuruluşlara iletir.

5.10– Üyeleri arasında birlik ve beraberliğin, işbirliğinin, dayanışmanın geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı için her türlü organizasyonu gerçekleştirebilir.

5.11– 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu kapsamında gerekli izinler sağlanarak yardım toplama faaliyetinde bulunur.

5.12– Dernek üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal, çalışma kulübü, sosyal ve kültürel tesisler kurabilir ve bunları tefriş edebilir.

5.13– Dernek üyeleri arasında sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor ve gezi gibi etkinlikler düzenleyebilir veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmaları için organizasyonlar yapabilir.

5.14– Dernek ihtiyacı için taşınır ve taşınmaz mallar satın alabilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis edebilir.

5.15– Amaçları doğrultusunda temsilcilik kurabilir.

5.16– Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurabilir.

5.17– Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilir.

5.18– Dernek amaçlarının gerçekleştirilmesi için gelir temin etmek amacıyla iktisadi işletme kurabilir ve işletebilir, ticaret şirketlerinin kurucusu veya ortağı olabilir.

5.19– Dernek amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf kurabilir. Gerekli izinler alınarak derneklerin kurabileceği tesisleri kurabilir.

5.20- 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu, 31/03/2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Dernekler Yönetmeliği ile diğer mevzuat tarafından yasaklanmayan her türlü konuda çalışma ve organizasyon yapabilir.

Ayrıca;

5.21– Yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması,

5.22– Hâkimlik ve savcılık teminatının tam anlamı ile gerçekleştirilmesi,

5.23– Yargının şeffaf ve hesap verebilir olması,

5.24– Adalet hizmetlerinin ayırımcılık yapılmaksızın sunulması,

5.25– Hukukun üstünlüğünün egemen kılınması,

5.26– Adalet hizmetlerinin etkin, verimli ve hızlı bir şekilde yürütülmesini ve kalitesinin arttırılması,

5.27– Meslek mensupları arasındaki işbirliği ve dayanışmanın geliştirilmesi,

5.28– Yargı mensuplarının atama, nakil, terfi ve disiplin işlemlerinin objektif kıstaslara bağlanması ve liyakate dayalı bir sistemin geliştirilmesi,

5.29– Yargı mensupları ile yargı çalışanlarının her türlü; ekonomik, sosyal, disiplin ve özlük haklarının iyileştirilmesi,

5.30– Yargı mensupları ile yargı çalışanlarının uygun ortamlarda ve makul iş yükü altında çalışmalarının temini,

5.31– Yargıda disiplin kurallarının kanunilik ilkesi gereğince belirlenmesi ve geliştirilmesi,

5.32– Yargı aktörleriyle, ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışılması,

5.33– Hukuk eğitimi ile meslek öncesi ve meslek içi eğitimin geliştirilmesi,

İçin çalışır ve faaliyetlerde bulunur.

Derneğin faaliyet alanı

Madde 6

Dernek, amaç ve ilkeleri doğrultusunda sosyal, hukuki ve mesleki alanda faaliyet yürütür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

DERNEK ÜYELİĞİ

Üyelik türleri

Madde 7

Dernekte asıl üyelik ve onursal üyelik olmak üzere iki tür üyelik bulunmakta olup, tüzükte dernek üyesi tabiri asıl üyeleri ifade eder.

Asıl üyelik ve koşulları

Madde 8

Derneğe yalnızca;

8.1– Türkiye Cumhuriyeti Adli ve İdari Yargı Teşkilatında görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcıları,

8.2– Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay üyeleri, Yargıtay ve Danıştay savcıları, tetkik hâkimleri, hâkimlik ve savcılık mesleğinden atanan Anayasa Mahkemesi raportörleri, meslekten olmasa dahi Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyeleri; Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda görev yapan genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, tetkik hâkimleri; Hâkimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulunda görev yapan Başkan, Başkan Yardımcıları, başmüfettiş ve müfettişler,

8.3– Hâkim ve savcı sınıfından sayılmakla birlikte Adalet Bakanlığı’nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatında görev yapanlar ve diğer idari birimlerde geçici görev ile görevlendirilmiş olanlar,

Asıl üye olarak kabul edilebilir.

Onursal üyelik ve koşulları

Madde 9

9.1– Asıl üye olma hakkı bulunmamakla birlikte yurt içinde veya dışında derneğin ilke ve amaçlarına bağlılık göstererek dernek amaçlarının gerçekleştirilmesine katkı sağlayanlara,

9.1.1– Derneğe asıl üye olma hakkı olan görevlerden emekli olanlar veya bu görevlerden ayrılanlara,

9.1.2– Akademisyenlere,

9.1.3– Hâkimlik ve savcılık mesleğinden atanmamış olan Anayasa Mahkemesi raportörlerine,

9.1.4– Kamuoyunca tanınan ve takdir edilen kişilere,

Yönetim kurulu kararı ile onursal üyelik verilebilir.

9.2– Onursal üyeler; genel kurula katılabilirler, müzakerelerde söz alabilirler, ancak oy kullanamazlar, teklifte bulunamazlar. Ayrıca seçme ve seçilme hakları ile ödenti ödeme yükümlülükleri yoktur.

Dernek üyeliği

Madde 10

10.1– Derneğe üye olma şartlarını taşıyan ve derneğe üye olmak isteyen kişiler aşağıdaki usule göre dernek asıl üyeliğine başvuru yapabilirler.

10.2– Derneğe üye olmak isteyenler e-devlet üzerinden, internet ortamından veya mail yoluyla üyelik başvurusunda bulunabilirler.

10.3– Üyeliğe başvurular yönetim kurulunca değerlendirilip, üyeliğe başvuranlar hakkında üyeliğe kabul veya ret kararı verilir.

10.4– Üyeliğe mektup, faks, telgraf, kargo veya PTT yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmez.

Üyelik başvurusunun değerlendirilmesi

Madde 11

Derneğe üyelik için aşağıdaki esaslar geçerlidir:

11.1– Üyelik başvuruları e-devlet üzerinden, internet ortamından veya mail yoluyla yapılacaktır.

11.2– E-devlet üzerinden, internet ortamından veya mail yoluyla yapılacak üyelik başvurusu ve eklerinin dernek yönetim kuruluna ulaşması üzerine, yönetim kurulu tarafından üyelik işlemleri başlatılır.

11.3– Üyelik başvurusu ve ekleri yönetim kuruluna ulaştığı tarihten itibaren otuz gün içinde sonuçlandırılır. Sonuç yazılı olarak, elektronik ortam kullanılarak, SMS veya mail yollarından biriyle başvurana duyurulabilir.

11.4– Türk Medeni Kanunu’nun 64’üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen otuz günlük süre içerisinde yönetim kurulunca, başvuranın üyelik tekliflerinde belirtilen özellikleri göz önünde bulundurularak üyeliğe kabul edilip edilmeyeceği hakkında karar verilir. Üyeliğe kabul kararları oy çokluğu ile alınır. Yönetim kurulu karar almadan önce Disiplin kurulundan veya üyelerden uygun iletişim vasıtaları aracılığıyla görüş alabilir.

Üyelik başvurusuna ilişkin ortak hükümler

Madde 12 

12.1– Üyelik başvurusunun kabul veya reddine ilişkin yönetim kurulu görüşmeleri ile başvuru hakkındaki organ kararları gizlidir. Organların üyeleri ile başvuru sahipleri, üyelik başvurusu konusunda bireysel açıklama ve görüş bildiremezler.

12.2– Üyelik başvurusunun reddi kararı başvurana bildirilir. Karar internet sitesinde veya başka şekilde yayımlanamaz.

12.3– Üyelik başvurusunun kabulüne ilişkin kararlar derneğin internet sitesinde yayımlanabilir.

12.4– Üyeliğe kabul kararına karşı tüm üyeler; üyelik başvurusunun reddi kararına karşı ise başvuranlar ilk genel kurula itiraz imkânına sahiptir. İtiraz edilmesi, başvurana genel kurula katılma hakkı vermez.

12.5– Üyelik başvurusu reddedilen başvuran, itiraz dilekçesini genel kurula sunulmak üzere Disiplin kuruluna verir. Disiplin kurulu itirazı kendi görüşü ile birlikte genel kurul divan heyetine sunar.

12.6– Üyeliğin kabul veya reddine ilişkin genel kurul kararları kesindir.

12.7– Dernek, Türk Medeni Kanunun 63’üncü maddesi gereği tüm koşulları sağladığı ispat olunsa dahi hiçbir başvuranı üyeliğe kabule zorlanamaz.

12.8– Derneğe üyelik başvurusunun reddi halinde başvuru sırasında ödenmiş olan üyelik ödentisi, ret kararının bildirilmesinden itibaren otuz gün içinde başvurana iade edilir.

12.9– Başvuru, itirazlar ve kararlar elektronik, mobil imzalı evrakla veya mail yoluyla yapılır ve üyenin bildirdiği mail adresine gönderilmekle veya telefonuna SMS atılmakla, onuncu (10.) gün tebliğ edilmiş sayılır.

Üyeliğin kazanılması

Madde 13

13.1– Dernek üyeliği üyelik başvurusunun kabulüne ilişkin yönetim kurulu karar tarihinde ve üyeliğe itiraz üzerine genel kurul tarafından karar verilmiş ise genel kurul kararı tarihinde kazanılır.

13.2– Derneğe üyelik başvurusunda bulunmuş olmak, üyeliğin kabulüne karar verilmeden önce, başvurana genel kurula katılma hakkı veya başkaca bir hak sağlamaz.

Dernek üyeliğinin kendiliğinden sona ermesi

Madde 14

Dernek üyeliği,

14.1– Hak veya fiil ehliyetinin yitirilmesi, üyelik için Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanunu’nda belirtilen niteliklerin sonradan kaybedilmesi,

14.2– Hâkim ve savcı sınıfından olanların emekli olması, istifa etmesi veya meslekten çıkarılması,

14.3– Meslek mensubu olmayan üyelerin asıl üye olma hakkı veren görevlerinin sona ermesi,

Hallerinde kendiliğinden sona erer.

Dernek üyeliğinden çıkarılma, üyeliğin askıya alınması ve itiraz

Madde 15

15.1– Dernek üyeliğinden çıkarılma sebepleri şunlardır:

15.1.1– Dernek ilkeleri ile uyum sağlamayan açıklamalar yapmak.

15.1.2– Dernek ilkeleri ile uyum sağlamayan hal ve davranışlarda bulunmak.

15.1.3– Hâkimlik disiplin kurallarına veya genel ahlaka aykırı davranışlar sergilemek.

15.1.4– Dernek üyelerine veya Derneğin malvarlığına karşı suç işlemek.

15.1.5- Üç yıl üst üste üyelik ödentisini ödememek.

15.1.6- 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununda düzenlenen meslekten çıkarma cezası almak. Son halde üyeliği sona eren kişiye talebi olması halinde hukuki destek sağlanıp sağlanmayacağına Yönetim Kurulu karar verir. Yönetim Kurulunun bu kararlarına karşı yönetim kurulunun toplantıya katılan üyelerinden herhangi birisi veya hukuki yardım talep eden kişi Genel Kurula itiraz edilebilir. Genel Kurul kararları kesindir.

15.1.7- Yukarıda sayılanlara benzer söz ve davranışlarda bulunarak derneğe zarar verecek tutumlar sergilemek veya derneğin amacının gerçekleşmesine engel olmak.

15.1.8– Dernek tarafından verilen görevleri özürsüz olarak yapmaktan kaçınmak.

15.1.9– Genel olarak üyelikten çıkarmayı haklı gösterecek nedenlerin ortaya çıkması.

15.1.10- Yukarıdaki hallerden hiçbirisi olmasa bile yönetim kurulu bir üyeyi haklı nedenlerle yönetim kurulu kararıyla her zaman dernekten çıkarabilir. Yukarıdaki hallerde veya benzerlerinde ise yönetim kurulu üyenin Dernekten çıkarılmamasına da karar verebilir.

15.2– Üyelikten çıkarma sebeplerinin oluş şekli ve eylemlerin ağırlığına göre dernek üyeliğinden çıkarma yerine üyenin dernek çalışmalarına katılmaktan geçici bir süre ile üyeliğin askıya alınmasına disiplin kurulunun tavsiyesi ile yönetim kurulu karar verebilir. Üyeliğin askıya alınması halinde üyelik yükümlülükleri devam eder, ancak üyelik hakları kullanılamaz.

15.3– Üyeliği meslekten ihraç dışında bir sebeple sona eren kişiye talebi olması halinde hukuki destek sağlanıp sağlanmayacağına Yönetim Kurulu karar verir. Yönetim Kurulunun bu kararlarına karşı yönetim kurulunun toplantıya katılan üyelerinden herhangi birisi veya hukuki yardım talep eden kişi Genel Kurula itiraz edebilir. Genel Kurul kararları kesindir.

15.4– Üyelikten çıkarma ve üyeliğin askıya alınması kararlarına karşı, üyelikten çıkarılan üye veya üyeliği askıya alınan kişi tarafından, kararın kendisine iletildiği tarihten itibaren otuz gün içinde itiraz edebilir.

15.5– İtiraz, yönetim kuruluna yapılır ve ilk olağan veya olağanüstü genel kurulda görüşülmek üzere yönetim kurulu tarafından genel kurul gündemine alınır. Genel Kurul kararları kesindir.

Üyelikten çıkarılma usulü

Madde 16

16.1– Dernek üyeliğinden çıkarma kararı vermeye yönetim kurulu yetkilidir. Yönetim kurulu bu kararı 40.2’inci maddeye göre oy çokluğu ile alır. Yönetim kurulunca dernek üyeliğinden çıkarılmasına karar verilen üyelerin durumları itiraz olması halinde yapılacak ilk genel kurulda görüşülür.

16.2– Yönetim kurulunca üyelikten çıkarılmasına karar verilen üyeler genel kurula kadar üyelik haklarından yararlanamazlar. Ancak durumlarının görüşüleceği genel kurula katılarak üyelikten çıkarma kararına karşı görüşlerini açıklama hakkına sahiptirler.

16.3– Genel kurulda öncelikle üyelikten çıkarmaya ilişkin yönetim kurulu kararları görüşülerek karara bağlanır.

16.4– Yönetim kurulunun üyelikten çıkarma kararı kabul edilmez ise, üye genel kurulda kalarak diğer oylamalara katılabilir.

16.5– Yönetim Kurulu kararı genel kurulca yerinde bulunur ise üyelik sona erer ve bu üye oylamalara katılamaz. Genel Kurul kararları kesindir.

16.6– Elektronik ortamda yapılan toplantılarda elektronik toplantı ve seçim usulleri geçerlidir.

 

Üyelikten istifa

Madde 17

Dernek üyeliğinden istifa ile dernek üyeliği sona erer. Sona erme e-devlet uygulamasından üyelikten çıkma işleminin tamamlanması ile gerçekleşir.

Üyelerin hakları

Madde 18

18.1– Dernek üyeleri eşit haklara sahiptirler.

18.2– Dernek üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetilemez; eşitliği bozan veya bazı üyelere bu sebeplerle ayrıcalık tanıyan uygulamalar yapılamaz.

18.3– Her üyenin genel kurula katılma hakkı vardır. Asıl üyelerin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır. Vekâleten oy kullanılmaz. Onursal üyelerin oy hakları yoktur.

18.4– Her üyenin üye olma şekli konusundaki kurallara bağlı kalarak dernek organlarına aday olma ve seçilme hakkı vardır.

18.5– Her üyenin dernek tarafından yapılacak faaliyetlere katılma ve yönetim kurulu tarafından görevlendirildiği takdirde çalışma kolları ile gruplarında görev alma hakkı vardır.

18.6– Her üye, dernek organlarına elektronik iletişim araçlarıyla başvurarak dernek yönetimi ve dernekçe yürütülecek çalışmalar hakkında görüş ve önerilerini bildirme hakkına sahiptir.

18.7– Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, derneğin sağlamış olduğu imkânlardan faydalanamaz. Dernekten çıkan veya  çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır.

Üyelerin yükümlülükleri

Madde 19

19.1– Dernek üyeleri;

19.1.1– Kanuna, dernek Tüzüğüne, genel kurul ve dernek organlarının dernek çalışmaları hakkında almış olduğu kararlara uygun hareket etmek,

19.1.2– Dernek ilkelerine uygun hal ve tutum içerisinde bulunmak, dernek ilkelerine ve dernek organlarının kararlarına aykırı açıklamalar yapmamak,

19.1.3– Kişisel olarak eylem veya söylemde bulunma hakları saklı kalmakla birlikte, salt meslek sorunları dışında Dernek adına herhangi bir eylem veya söylemde bulunmamak,

19.1.4– Dernek amaçlarının gerçekleştirilmesini engelleyici veya organların çalışmalarına karşı davranışlardan kaçınmak,

19.1.5– Derneğin birlik ve beraberliğine zarar veren ve dernek üyeleri arasındaki güven ortamını zedeleyen davranışlarda bulunmamak,

19.1.6– Dernek organları tarafından belirlenen ödenti borcunu zamanında ödemek,

19.1.7– Derneğe asıl üyelik şartlarının ortadan kalkması durumunda bu durumlarını derhal dernek yönetim kuruluna bildirmek,

19.1.8– İletişim bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri otuz gün içinde derneğe bildirmek,

Zorundadır.

19.2– Dernek Tüzüğü veya yönetim kurulu tarafından açıkça yetkilendirilmeyen hiçbir organ veya üye, dernek adına basın açıklaması yapamaz, demeç veremez. Televizyon ve radyo programlarına katılamaz. Bireysel olarak yaptıkları açıklamalarda dernek adını kullanamaz. Görüşlerini derneğin görüşü gibi yansıtamaz. Üyenin kişisel açıklamalarda bulunma hakkı saklıdır.

19.3– Derneğin zorunlu veya diğer tüm organları ile organlarda görev alan veya almayan tüm üyeleri, dernek adına yapacakları her türlü beyan, iş ve işlemlerde 5072 sayılı Kanun’da belirtilen yasaklara uymakla yükümlüdürler.

19.4– Dernek üyelerinin yükümlülüklerine uymaması halinde ihlalin ağırlık ve derecesine göre bu Tüzüğün disipline yönelik yaptırımları uygulanabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

DERNEK ORGANLARI VE DİĞER KURULLAR

Derneğin organları

Madde 20 

20.1– Derneğin organları şunlardır:

20.1.1– Genel Kurul

20.1.2– Yönetim Kurulu

20.1.3–  Denetim Kurulu

20.1.4– Disiplin Kurulu

20.2– Dernek faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulması halinde dernek yönetim kurulu tarafından uygun iletişim araçlarıyla üyelerin görüşü alınmak suretiyle geçici veya sürekli organlar, kurullar veya çalışma grupları kurulabilir. Üyelerde Yönetim Kuruluna uygun iletişim araçlarıyla organ, kurul veya çalışma grubu kurulması konusunda teklifte bulunabilir. Yönetim kurulunca görüş alınmadan da bu işlemler yapılabilir.

20.3- Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan çalışma grupları organ niteliğinde olmayıp, bu gruplara zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez.

20.4– Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan bu birimlerde görevlendirilecek kişiler, yönetim kurulu tarafından dernek üyeleri arasından uygun iletişim araçlarıyla üyelerden görüş alınmak suretiyle atanabilir. Üyelerde Yönetim Kuruluna uygun iletişim araçlarıyla üye atanması konusunda teklifte bulunabilir. Yönetim kurulunca görüş alınmadan da bu işlemler yapılabilir.

20.5– Bu şekilde kurulan organlar, kurullar ve bu organlara, kurullara seçilen üyeler ilk Genel Kurul toplantısına kadar faaliyetlerini sürdürür. İlk Genel Kurul toplantısında ibra edilip, aynı üyelerle faaliyetlere devam edilmesi konusunda karar alınması halinde faaliyetlerine devam eder. Genel Kurul, istekli bulunması halinde farklı üyeleri de bu organlara ve kurullara seçebilir. Yönetim Kurulunca seçilmiş üyeleri görevden alabilir. Genel kurulca, ibra, üyelerde uzlaşılması veya yeni üyeler seçilerek faaliyetlerine devam etmesine karar verilen organ veya kurul, üyelerle birlikte tüzüğe eklenir. Organlar ve kurullar için bu madde de izlenen prosedürler çalışma grupları için geçerli değildir. Çalışma grupları Yönetim Kurulu kararıyla kurulur, Yönetim Kurulu kararıyla kaldırılabilir. Çalışma gruplarının üyeleri, başkanları ve başkan yardımcıları Yönetim Kurulu veya Yönetim Kurulunun belirlediği yöntemler ve veya kişilerce seçilip, aynı usulle görevden alınabilir. Çalışma grupları Dernek organı veya kurulu değildir.

DERNEK GENEL KURULU

Genel kurulun oluşumu, toplantı şekli ve zamanı

Madde 21

21.1– Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı asıl üyelerden oluşur. Onursal üyeler genel kurula gözlemci olarak katılabilirler, müzakerelerde söz alabilirler ancak oy kullanamazlar.

21.2– Genel kurul, e-genel kurul veya mevzuatın uygun gördüğü diğer şekillerde toplantı yapabilir.

21.3– Genel Kurul, olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır.

21.4– Olağan genel kurul üç yılda bir Temmuz ayında, Yönetim Kurulunun en az 15 gün önceden belirlemiş olduğu bir günde, yönetim kurulunun çağrısı üzerine elektronik ortamda veya dernek yerleşim yerinde ve veya yönetim kurulunca belirlenecek başka bir yerde toplanır.

21.5– Derneğe ilişkin önemli bir nedenin ortaya çıkması ve yetkili kurullarca usulüne göre karar alınması veya dernek üyelerinin en az beşte birinin elektronik iletişim vasıtalarıyla olağanüstü genel kurul yapılması yönünde istekte bulunması halinde, olağan genel kurul toplantısı beklenmeksizin her zaman olağanüstü genel kurul toplantısı yapılabilir.

21.6- Genel kurulun toplanmasına ilişkin işlemler yönetim kurulunca veya yönetim kurulu başkanınca yerine getirilebilir.

21.7– Yönetim Kurulu veya başkanı, Tüzükte öngörülen sürelerde olağan genel kurulu ve usulüne uygun talebe rağmen olağanüstü genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine dernek merkezinin bulunduğu yer sulh hukuk hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Genel kurul üye listesinin hazırlanması

Madde 22

22.1- Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, elektronik iletişim vasıtalarıyla haberdar edilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

22.2- Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

Olağan toplantı gündeminin belirlenmesi

Madde 23

23.1– Olağan toplantı gündemini yönetim kurulu belirler.

23.2– Olağan toplantı gündeminde, dernek üyelik başvurusunun reddi ve toplantıya katılma hakkına yönelik itirazların incelenmesi, Denetim kurulunun raporunun okunması, önceki dönem yönünden yönetim kurulunun ibrası, yeni dönem görev yapacak dernek organlarının seçimleri, sonraki dönem faaliyetleri hakkında genel görüşme ve üyelik ödentilerinin belirlenmesi mutlaka bulunur.

23.3– Yönetim kurulunca genel kurul toplantı gündemi için genel kurul hariç derneğin diğer organlarının ve üyelerin uygun iletişim araçlarıyla görüşü alınabilir. Görüş alınmadan da gündem belirlenebilir. Üyelerin genel kurul çağrısı yayımlanmadan önce uygun iletişim araçlarıyla yönetim kuruluna başvurarak gündeme ilişkin önerilerde bulunması mümkündür. Yönetim kurulu önerileri değerlendirerek zorunlu gündem konuları dışında, üyelerin görüşü doğrultusunda gündemi kendisi belirler. Ancak üye tam sayısının onda biri tarafından talep edilen konuların gündeme alınması zorunludur.

Genel kurul toplantısı sırasında gündeme madde eklenmesi

Madde 24

Olağan ve olağanüstü genel kurul toplantısında 4721 sayılı Kanunun 79’uncu maddesi kapsamında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Olağanüstü toplantı

Madde 25

25.1– Derneğe ilişkin önemli bir nedenin ortaya çıkması halinde, yönetim veya denetim kurulu veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı veya uygun iletişim araçlarıyla talebi üzerine, genel kurul yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılabilir.

25.2– Yönetim Kurulu veya başkanı, yetkili organların kararı veya yeterli sayıda başvurunun yönetim kuruluna verildiği tarihten itibaren en geç otuz gün içinde yapılacak şekilde olağanüstü genel kurulun toplantıya çağrılmasından sorumludur.

25.3– Olağanüstü genel kurulda, süre yönünden olağan genel kurula ilişkin hükümler uygulanır.

Olağanüstü toplantı gündeminin belirlenmesi

Madde 26

Olağanüstü genel kurulda yalnızca, yetkili kurulların aldıkları kararda belirtilen veya üyelerin en az beşte birinin yazılı veya uygun iletişim araçlarıyla belirledikleri gündemde yer alan maddeler üzerinde görüşmeler yapılarak karar alınabilir.

Toplantı çağrısı

Madde 27

27.1- Genel Kurul, Dernekler Yönetmeliği 14’üncü maddesi kapsamında, yönetim kurulu, toplantı tarihinin en az on beş gün öncesinden, genel kurul toplantısının yapılacağı günü, saati, yeri ve yeterli çoğunluk sağlanamaması nedeniyle ilk toplantı yapılamaz ise ikinci toplantının yapılacağı günü, saati ve yeri, ana başlıklar halinde toplantı gündemini, gündemde tüzük değişikliği veya derneğin feshi önerileri var ise öneriler özetini derneğin internet sayfasından ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek, uygun iletişim araçlarıyla, elektronik ortamda diğer yöntemlerle veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır.

27.2– İlk toplantı gününde yeterli çoğunluğa ulaşılamaması veya herhangi bir nedenle ilk toplantının yapılamaması halinde bu durum yönetim kurulunca bir tutanakla tespit edilir. Yapılacak olan ikinci toplantı ile ilk toplantı arasında yedi günden az, altmış günden fazla süre olamaz.

27.3– Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında bir nedenle geri bırakılır ise, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

27.4– Genel kurul toplantısı, bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Toplantının başlaması

Madde 28

28.1– Genel kurul toplantısı, ilanda veya İnternet sitesinde belirtilen yer, gün ve saatte yapılır.

28.2– Toplantı salonunda veya elektronik ortamda üyeler, seyirciler ve basın için yeterli miktarda yer ya da elektronik alan ayrılır.

28.3– Genel kurul katılım listesinde ismi bulunan üyeler, kendilerine ayrılan kısımlara veya elektronik alana, yönetim kurulunca görevlendirilen görevlilere kimliklerini göstererek veya elektronik ortamda ibraz ederek ve hazirun listesinde isimlerinin karşısındaki yeri imzalayarak ya da elektronik ortamda onaylayarak alınırlar.

28.4– Tüzüğün 11’inci maddesi uyarınca üyelik başvurusunun reddi kararına itiraz eden üye adayları ile Tüzüğün 21’inci maddesi uyarınca katılım listesine itiraz edenler, genel kurulca itirazları kabul edilip üye sıfatını kazanana kadar üyelere ayrılan kısımlara veya elektronik alana alınmayıp seyircilere ayrılan kısımda ya da elektronik alanda bulunabilirler.

28.5– Yönetim Kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından divan heyeti oluşana kadar toplantı yönetilir.

28.6– Elektronik ortamda yapılan toplantılarda elektronik toplantı ve seçim usulleri geçerlidir.

Genel kurul toplantısı divan heyeti

Madde 29

29.1– Yönetim kurulu öncelikle katılım listesini inceleyerek ve sayım yapmak suretiyle toplantı yeter sayısının mevcut olup olmadığını kontrol eder.

29.2– Toplantı yeter sayısı mevcut değil ise durumu belirleyen bir tutanak tutulur ve ikinci toplantı belirtilen gün, saat ve yerde yapılmak üzere toplantı kapatılır.

29.3– Yeter sayısının mevcut olduğu yönetim kurulunca bir tutanak ile tespit edilmesi üzerine açılış yapılır ve açılıştan sonra genel kurul tarafından bir başkan, yeteri kadar başkan yardımcısı ve bir yazmandan oluşan divan heyeti seçilir.

29.4 Disiplin kurulu Tüzüğün 11’inci maddesi uyarınca üyelik başvurusunun reddi kararına itiraz eden üye adayları ile Tüzüğün 22’inci maddesi uyarınca katılım listesine itiraz edenlere ait itiraz dilekçelerini ve yönetim kurulunun görüşlerini bildirir raporu divan heyetine verir.

29.5– Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.

29.6– Divan heyeti, toplantının yapılma şeklini, toplantıda yapılan görüşmelerin özetini ve alınan kararları tam olarak içeren toplantı tutanağını düzenler.

29.7– Tutanak divan heyeti tarafından imza (ıslak, elektronik, mobil) altına alınır.

29.8– Divan heyeti tarafından toplantı görüntülü ve sesli olarak kayda aldırılabilir.

29.9– Toplantı sonunda, genel kurul tutanağı ve ekleri ile görüntü ve ses kayıtları yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı genel kurul tutanağı ve ekleri ile görüntü ve ses kayıtlarının korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna 7 gün içinde teslim etmekten sorumludur. Toplantı bitiminde yeni seçilen yönetim kuruluna teslim tutanağı ile teslim edilir. Elektronik ortamda yapılan toplantıya ait materyaller elektronik ortamda teslim edilir.

29.10– Elektronik ortamda yapılan toplantılarda elektronik toplantı ve seçim usulleri geçerlidir.

Toplantı gündemi görüşme sırası

Madde 30

Toplantıda görüşmeler aşağıdaki sırayla yapılır:

30.1– Katılım listesine itiraz edenlerin itirazlarının karara bağlanması,

30.2– Üyelik başvurusunun reddi kararına itiraz eden üye adaylarının itirazlarının karara bağlanması,

30.3– Yönetim kurulunca dernek üyeliğinden çıkarılmasına karar verilenlerin durumlarının karara bağlanması,

30.4– Kurul başkan ve üyesinin görevli olduğu kurulda üstlendiği görevine son verilmesini karara bağlamak,

30.5– Denetim Kurulu raporunun okunması,

30.6– Yönetim Kurulu tarafından denetim kurulu raporuna karşı açıklama yapılması,

30.7– Yönetim kurulunun ibra edilip edilmeyeceği hakkında oylama yapılarak karar alınması,

30.8– Gündemde Tüzük değişiklik önerileri var ise önerilerin görüşülerek karara bağlanması,

30.9– Yönetim Kurulu, disiplin kurulu ve denetim kurulu üyelerinin seçilmesi,

30.10– Yönetim kurulunca oluşturulmuş organ ve kurul üyelerinin ibrası, organ ve kurulun görevine devam edip etmeyeceği, üyelerinin görevine devam edip etmeyeceği, üye seçimi hususlarının görüşülmesi ve konuya ilişkin tüzük değişikliği yapılması,

30.11– Gelecek dönemde yürütülecek faaliyetler hakkında görüşmelerin yapılması ve kararların alınması,

30.12– Dernek faaliyetlerinde kullanılmak üzere taşınmaz mal satın alınması, kiralanması veya derneğe ait taşınmaz malın satılması, kiraya verilmesi hakkında yönetim kuruluna yetki verilmesi,

30.13– Gerçekleştirilecek faaliyetlere göre gelecek dönem bütçe tasarısının görüşülmesi ve üyelerden alınacak ödentilerin karara bağlanması,

30.14– Yurtdışındaki yargı dernekleri, federasyon veya uluslararası nitelikteki meslek kuruluşları ile işbirliği yapılması veya bu kuruluşlara katılma ya da ayrılma konularında yönetim kuruluna yetki verilmesi,

30.15– Dernekler Kanununun 13’üncü maddesi gereğince, yönetim ve denetim kuruluna huzur hakkı verilmesinin karara bağlanması,

30.16– Gündemde bulunan diğer konuların görüşülüp karara bağlanması,

30.17– Genel kurul sırasında yeterli başvuru üzerine gündeme alınan hususların görüşülmesi,

30.18– Kanunların ve bu Tüzüğün genel kurula yüklediği diğer görevlerin yerine getirilmesi.

Toplantı ve karar yeter sayıları ile oylama usulü

Madde 31

31.1– İlk toplantıda toplantı yeter sayısı, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin tam sayısının salt çoğunluğudur. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Kararlar katılanların salt çoğunluğuyla alınır. Toplantı gündeminde bulunan Tüzük değişikliği veya derneğin feshi konularının görüşülebilmesi için ilk toplantıda üye tam sayısının en az üçte ikisiyle toplanır, çoğunluk sağlanamadığından ilk toplantı yapılamaz ise ikinci toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Kararlar katılanların üçte iki çoğunluğuyla alınır.

31.2– Genel kurulda kararlar katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Ancak Tüzük değişikliği veya derneğin feshine yönelik kararlar, toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin en az üçte iki çoğunluğu ile alınır.

31.3– Dernek organlarının seçimine ilişkin oylamalar gizli oy, açık tasnif yolu ile ve diğer konularda ki oylamalar açık oylama yoluyla yapılır. Genel kurulun organ seçimi dışındaki oylamalarda oylama usulünü belirleme yetkisi vardır. Tüzük değişikliği veya derneğin feshi oylaması ise her halde açık oylama usulüyle yapılır.

31.4– Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi, eşi, birinci derecede kan ve civar üstsoyu ve altsoyu arasındaki bir hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz. Derneğe kabul edilmiş her üye oy kullanma hakkına sahiptir. Geçici olarak dernek çalışmalarına katılmaktan uzaklaştırma cezası verilmiş olan üyeler, kararın kesinleşmesinden itibaren kararda gösterilen süre içerisinde genel kurula katılamaz ve oy kullanamaz.

31.5– Elektronik ortamda yapılan toplantılarda elektronik toplantı ve seçim usulleri geçerlidir.

Genel kurul toplantısında organların seçilmesi

Madde 32

Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim kurulu, denetim kurulu ve disiplin kurulunun asıl ve yedek üyeleri genel kurul tarafından seçilir.

Dernek organlarına adaylık, tanıtım hakkı, başvuru ve adayların duyurulması

Madde 33

33.1– Her üyenin dernek organlarına aday olma hakkı vardır.

33.2– En geç genel kurulda organ seçimine başlanmadan önce aday olmak mümkündür.

33.3– Seçimlerin demokratik ve eşit yarışma ortamında geçmesini sağlamak için seçime girecek adaylar, genel kurul tarihinden en son on beş gün önce yönetim kuruluna başvurarak adayların kısa tanıtıcı bilgilerini vermeleri halinde, bu bilgiler derneğin internet sitesinde duyurulabilir.

33.4– Divan heyeti organ seçimine geçmeden önce her bir adaya uygun göreceği bir süre kadar söz hakkı verebilir.

33.5– Genel kurulda organ seçimine geçmeden önce divan heyeti genel kurul salonuna adaylık başvurusu için çağrı yapar.

33.6– Adaylar divan heyetine adaylıklarını bildirirler.

33.7– Seçime girmek isteyen ancak listelerini bastırmamış olan adaylar, listelerinin hangi adaylardan oluştuğunu divan heyetine bildirdiği takdirde, divan heyeti derhal listenin çıktısını alarak basılı liste haline getirir.

33.8– Divan heyeti seçime katılacak aday listelerini genel kurul salonunun görünür bir yerine asarak adayları üyelere duyurur.

33.9– Adaylıklara itiraz olduğu takdirde divan heyeti derhal itirazı inceleyerek adayın seçime katılıp katılamayacağı hakkında bir karar verir. Listeden bir veya birkaç adayın adaylığı kabul edilmez ise diğer adaylar derhal aday listelerini tamamlayıp yeni bir aday listesi oluşturarak seçime katılabilirler.

33.10– Divan heyetinin adayın üye olmadığı, üyeliğinin düştüğü veya çıkartıldığı ya da almış olduğu disiplin cezası bulunması nedeniyle üyenin üyelik haklarını kullanamayacağı gerekçeleri ile seçime kabul edilmemesi halinde, ancak genel kurulun organ seçimine ilişkin kararı aleyhine iptal davası açılabilir.

33.11– Elektronik ortamda yapılan toplantılarda elektronik toplantı ve seçim usulleri geçerlidir.

Dernek organlarına üye seçimi ve blok liste uygulaması

Madde 34

34.1– Yapılacak organ seçimlerinde genel kurul üye tam sayısının salt çoğunluğu tarafından aksine bir karar verilmez ise seçimler blok liste ile yapılır.

34.2– Blok liste, organ seçimlerine aynı liste içinde katılmak isteyen adayların, tüm organlar için asıl ve yedek üyelerini basılı bir liste üzerinde göstermesi ve bu listenin oy pusulası olarak kullanılması şeklinde yapılmasını ifade eder.

34.3– Blok listede, her bir organ ayrı kısımlarda gösterilmek suretiyle;

    34.3.1- Yönetim Kurulu Başkan adayı olarak bir (1),

34.3.2– Yönetim Kurulu, başkan hariç asıl üye adayı olarak dört (4),

34.3.3– Yönetim Kurulu yedek üye adayı olarak sekiz (8),

34.3.4– Disiplin Kurulu asıl üye adayı olarak üç (3),

34.3.5– Disiplin Kurulu yedek üye adayı olarak sekiz (8),

34.3.6– Denetim Kurulu asıl üye adayı olarak üç (3),

34.3.7– Denetim Kurulu yedek üye adayı olarak sekiz (8),

Adayın isimleri ayrı ayrı yer alır.

34.4– Seçilecek asıl veya yedek üye sayısı kadar aday içermeyen listelerdeki eksikliklerin tamamlanması divan heyetince adaylardan istenir. Eksiklik derhal tamamlanmadığı takdirde liste seçime kabul edilmez.

34.5– Seçimde kullanılacak oylar blok listeye verilir. Oylama sırasında listeden aday çıkarılması ve listeye aday eklenmesi mümkün değildir. Bu şekilde verilmiş oylar geçersiz kabul edilir.

34.6– Elektronik ortamda yapılan toplantılarda elektronik toplantı ve seçim usulleri geçerlidir.

Seçimde oylamanın yapılması ve oyların sayımı

Madde 35

35.1– Genel kurul salonunda divan heyetince yeteri kadar kapalı oy verme yeri hazırlanır. Kurulacak her bir sandık için üçer kişi olmak üzere aday olmayan üyelerden oluşan sandık kurulları divan heyetince görevlendirilir.

35.2– Seçime katılacak listelerden birer suret oy verme kabininin duvarına asılır. Divan heyeti, oy verme yerlerinde yeterli miktarda basılı liste bulundurulmasını temin eder.

35.3– Sandık Kurulu, oy hakkı olan üyelerin kimlik kontrolünü yapıp imzalarını aldıktan sonra kendilerine bir adet dernek mührü ile mühürlenmiş boş oy zarfı verir.

35.4– Seçmen, oy zarfı ile oy kabinine girerek seçime katılan listelerden bir tanesini zarfa koymak suretiyle oyunu kullanır.

35.5– Oy verme işlemi bittikten sonra divan heyeti gözetiminde sandık kurullarınca sayıma geçilir. Sayım açık olarak yapılır.

35.6– Sandık kurulunca her bir zarf tek tek açılır.

35.7– Zarfın içinde aynı listeden birden fazla sayıda liste çıkar ise, bunlardan yalnız bir adedi geçerli sayılır, fazla konulan liste iptal edilir. Aynı zarftan farklı listeler çıkar ise oy geçersiz sayılır.

35.8– Basılı listede herhangi bir adayın ismi çizilmiş, listeye isim eklenmiş ya da listeye herhangi bir işaret konulmuş ise oy geçersiz sayılır.

35.9– Geçerli oylar tasnif edilip sayılarak sayım tutanağı yapılır. Sandık kurulunca oy kullananların imzalarını taşıyan sandık listeleri, geçerli ve geçersiz sayılan oy pusulaları ve sayım tutanakları divan heyetine teslim edilir.

35.10– Sandık kurullarının oyların geçerli sayılıp sayılmamasına ilişkin kararlarına karşı divan heyetine itiraz edilebilir. Divan heyeti itiraz konusunda kesin olarak karar verir.

35.11– Sayım bittiğinde divan heyeti birleştirme tutanağı yaparak sonucu açıklar.

35.12– Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarına ait Genel Kurul Sonuç Bildirimleri Dernekler Kanununun 23’üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde mülki idare amirliğine verilmesi gerekir.

35.13– Elektronik ortamda yapılan toplantılarda elektronik toplantı ve seçim usulleri geçerlidir.

YÖNETİM KURULU

Yönetim kurulunun görevleri

Madde 36

36.1– Yönetim Kurulu derneğin temsil ve yürütme organı olup, dernek iş ve işlemlerinin kanun, tüzük ve genel kurulda alınan kararlara uygun olarak yürütülmesinden kurul olarak yetkili ve sorumludur.

36.2– Yönetim kurulunun görevli ve sorumlu olduğu konular şunlardır:

     36.2.1– Yasal mevzuat uyarınca tutulması gereken defterleri tutmak ve gerekli bildirimlerde bulunmak. Bu görevi Yönetim Kurulu Başkanı da yerine getirebilir.

36.2.2– Derneği tüm resmi kurum ve kuruluşlar nezdinde temsil etmek, gerektiğinde derneğin temsili konularında kurullara, organlara, gruplara, başkana, başkan yardımcılarına, genel sekretere, diğer yönetim kurulu üyelerinden biri veya bir kısmına, üyelere veya bir üçüncü kişiye yetki vermek.

36.2.3– Derneğin her türlü iş ve işlemlerini yürüterek, derneğin genel yönetimini sağlamak.

36.2.4– Tüzük ile verilen görevler veya gerek görülen konularda derneğin çalışmaları hakkında düzenleyici işlemler yapmak, derneğin çalışmalarını kural ve tanımlamalara bağlamak, yönetmelik ve yönerge çıkartmak.

36.2.5– Tüm dernek üyelerini ilgilendiren konularda alınacak kararlar için uygun iletişim araçlarıyla üyelerin görüşünü almak. Üyelerden görüş almadan da karar verebilir. Üyelerde alınacak kararlarla ilgili olarak uygun iletişim araçlarıyla Yönetim Kurulu’na teklifte bulunabilir.

36.2.6– Dernek adına suç duyurusunda bulunmak, dava açmak, icra takibi başlatmak. Açılmış soruşturmalarda, davalarda veya icra takiplerinde derneği temsil etmek, feragat, sulh ve kabul sözleşmelerini yapmak. Yönetim kurulu bu yetkisini kurullara, organlara, gruplara, başkana, başkan yardımcılarına, genel sekretere, diğer yönetim kurulu üyelerinden biri veya bir kısmına, üyelere veya bir üçüncü kişiye devredebilir.

36.2.7– Derneğin amaçlarının gerçekleştirilmesi için dernek üyelerini resmi kurum ve her türlü kuruluş nezdinde temsil etmek, üyelerin haklarının korunması için erişim engeli, tekzip, dava, icra, suç duyurusu gibi konularda üyeye yardımcı olmak, dernek adına dava açmak, açılan davalara katılmak ve gerektiğinde üyeler tarafından açılan davaların yürütülmesinde hukuki destek sağlamak, icra takibi başlatmak, açılmış olan icra takiplerinde üyeye yardımcı olmak, Yönetim kurulu bu yetkisini kurullara, organlara, gruplara başkana, başkan yardımcılarına, genel sekretere, diğer yönetim kurulu üyelerinden biri veya bir kısmına, üyelere veya bir üçüncü kişiye devredebilir.

36.2.8– Yıllık faaliyet programlarını hazırlamak.

36.2.9– Yıllık bütçeleri belirlemek, harcamaları onaylamak, gerektiğinde yönetim kurulu kararı ile yıllık gelirlerin %50 oranını aşmamak üzere, genel kurulun onay vermesi durumunda yıllık gelirlerin %100 oranını aşmamak üzere borçlanmak.

36.2.10– Bütçenin hesap kalemleri arasında değişiklikler yapmak.

36.2.11– Dernekler Kanunu’nun 24’üncü maddesi kapsamında uygun görülen yerlerde temsilcilik açmak, temsilcileri seçmek ve görevlendirmek, bunlarla ilişkileri sağlamak.

36.2.12– Temsilci ve temsilciliklerin görevlerini yasalara, dernek tüzüğü, genel kurul kararları ve yönetim kurulu kararlarına uygun olarak yürütülüp yürütülmediğini denetlemek ve gerekli tedbirleri almak.

36.2.13– Derneğin faaliyetleri konusunda çalışma grupları oluşturmak, üyelerini, başkanlarını ve başkan yardımcılarını seçmek, görevden almak, bunların çalışma biçim ve usulünü belirlemek, çalışmalarını denetlemek, çalışmalarını gerektiğinde üyelere ve kamuoyuna duyurmak, çalışma sonucunda gerekli kararları alarak uygulamak.

36.2.14– Derneğin amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerektiğinde uygun iletişim araçlarıyla ihtiyari olarak üyelerin görüşünü almak suretiyle her türlü kurul, çalışma kolu veya çalışma gruplarını geçici veya kalıcı olarak kurmak, üyelerini, başkanını ve başkan yardımcısını atamak, görevden almak, çalışmalarını yönlendirmek, hazırladıkları çalışmaları değerlendirmek ve kurulan bu birimlerin ihtiyaçlarını karşılamak, gerektiğinde bu oluşumları uygun iletişim araçlarıyla üyelerin görüşünü almak suretiyle kapatmak.

36.2.15– Dernek adına basılı ve görsel yayınları hazırlayarak basım işlemlerini yürütmek.

36.2.16– Dernek çalışmalarına katkı sağlayacak araştırma ve çalışmalardan desteklenecek olanların belirlenmesi ve bunlara verilecek desteğin niteliği hakkında karar almak.

36.2.17– Yurtiçi ve yurtdışı toplantılarında derneğin temsili ve gerektiğinde dernek adına toplantılara katılacak üye ve görevlileri belirlemek.

36.2.18– Genel kuruldan alınacak yetki ile taşınmaz mal almak veya satmak buna ilişkin taşınmaz mal bildirimi ile mülki idare amirliğine bildirmek.

36.2.19– Dernekler Kanununda yer alan bildirimleri mülki idare amirliğine yapmak.

36.2.20– Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu, Dernekler Yönetmeliği, diğer yasal mevzuat, Tüzük ve genel kurul kararlarıyla yönetim kuruluna verilen diğer görevleri yapmak.

 

Yönetim kurulunun oluşumu

Madde 37

37.1– Yönetim Kurulu, bir (1) başkan, dört (4) asıl ve sekiz (8) yedek üyeden oluşur.

37.2– Çalışma grupları istisna olmak üzere, asıl ve yedek üyelerin seçimi, Tüzüğün dernek organlarının seçilmesi bölümündeki usule göre genel kurulca yapılır.

37.3– Asıl üyeliklerde istifa, dernek üyeliğinin kaybedilmesi veya herhangi bir sebeple boşalma olması durumunda yönetim kurulunca belirlenen yedek üye göreve çağrılır. Göreve çağrılan yedek üyenin görevi kabul etmemesi durumunda yönetim kurulu yedek üyeler arasından başka birisini seçer.

37.4– Yedek üyelerin görevi kabul etmemesi veya herhangi bir nedenle üye tam sayısının beşin altına düşmesi durumunda olağan genel kurulun süresi beklenmeksizin yönetim kurulu veya denetim kurulunun çağrısı üzerine yönetim kurulunu seçmek üzere olağanüstü genel kurul yapılır.

37.5– Kalan üyeler veya denetim kurulu tarafından olağanüstü toplantı çağrısı yapılmaz ise üyelerden birinin istemi üzerine, sulh hukuk hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Yönetim kurulunun yapısı

Madde 38

Yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri genel kurulca seçilir. Yönetim kurulu, seçildikten sonraki ilk toplantısında asıl üyeleri arasından; yeteri kadar üyeyi başkan yardımcısı, bir üyeyi sayman ve bir üyeyi genel sekreter olarak belirler. Yönetim kurulu başkanının istifası, ölümü vb. gibi kalıcı olarak görev yapamayacağının anlaşılması halinde olağan genel kurulun süresi beklenmeksizin yönetim kurulunun çağrısı üzerine, Yönetim Kurulu Başkanını seçmek üzere olağanüstü genel kurul yapılır.

Yönetim kurulunda görev paylaşımı

Madde 39

39.1– Başkan ve başkan yardımcıları aşağıdaki esaslara göre görevlerini icra ederler:

39.1.1– Başkan, Dernekler Kanunu ve Yönetmeliğinin yönetim kurulu başkanına verdiği görevler ile genel kurulca veya yönetim kurulunca alınan kararların uygulanmasından, dernek iş ve işlemlerinin yürütülmesinden birinci derecede sorumludur.

39.1.2– Başkan ve yardımcıları yönetim kurulundan aldıkları yetki kapsamında Derneği temsil eder.

39.1.3– Dernek adına yapılacak her türlü akit, iş ve işlem başkanın elektronik, mobil veya ıslak imzası ile geçerlilik kazanır ve derneği bağlar.

39.1.4– Yönetim Kurulu Başkanı Dernek adına basın açıklaması yapabilir, suç duyurusunda bulunabilir. Üyelerde Yönetim Kurulu Başkanına basın açıklaması yapması veya suç duyurusunda bulunması konusunda teklifte bulunabilir.

39.1.5– Dernek internet sitesi, sosyal medya ve diğer görünürlük faaliyetleri Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yapılır.

39.1.6- Yönetim Kurulu Başkanı Derneği basında tanıtabilir, Derneğin amaçları doğrultusunda, çeşitli TV programlarına, radyo programlarına ve sosyal medya yayınlarına katılabilir, röportaj yapabilir, video çekebilir, çeşitli platformlarda yayınlayabilir, her türlü platformda Derneğin tanıtımını yapabilir.

39.2– Dernek saymanının görevli ve sorumlu olduğu konular şunlardır:

39.2.1– Gelir ve gidere ilişkin mali kayıtları tutmak veya tutulmasını sağlamak.

39.2.2– Gelirleri tahsil etmek ve harcamaları gerçekleştirmek.

39.2.3– Her türlü yasal bildirim ile beyanname yükümlülüklerini yerine getirmek veya yerine getirilmesini sağlamak.

39.2.4– Dernekler Kanununun 19’uncu maddesi gereği yapılacak dış denetime ilişkin defter ve belgeleri hazır etmek.

39.2.5– Altı ayda bir veya denetim kurulunca istenilen diğer zamanlarda, tüm defter ve belgeleri denetim için denetim kuruluna sunmak.

39.2.6– Genel kurula sunulmak üzere mali bilançoyu ve yeni dönem için bütçe tasarısını hazırlamak.

39.2.7– Yönetim kurulunca verilen diğer görevleri yerine getirmek.

39.3– Genel Sekreter; yönetim kurulu üyeleri arasından seçilir. Genel sekreter derneğin genel idari işlerini yürütür. Çalışma usulü ile yetkileri yönetim kurulunca belirlenir.

Genel sekreterin görev ve sorumlu olduğu konular şunlardır:

39.3.1– Dernekler Kanununun 13’üncü maddesi gereği Dernekte istihdamı sağlanacak personelin işe alınması ve işten çıkarılması hususunda yönetim kuruluna teklifte bulunmak.

39.3.2– Personelin görev dağılımını belirlemek ve denetimini yapmak.

39.3.3– Yönetim kurulu toplantı gündemlerini başkan ve yardımcılarının talimatlarına göre belirlemek ve gündemi yönetim kurulu üyelerine bildirmek.

39.3.4– Yönetim Kurulu toplantılarını organize etmek.

39.3.5– Resmi kurum ve diğer kuruluşlar ile yazışmalar yapmak.

39.3.6– Derneğe yapılan tebligatları, üyelik başvuruları ve diğer yazılı talepleri almak ve bunları yönetim kuruluna sunmak.

39.3.7– Temsilcilerin ve temsilciliklerin ihtiyaçlarını tespit etmek, yönetim kurulu ile bunlar arasındaki irtibatı sağlamak ve bunlardan gelen talepleri yönetim kuruluna sunmak.

39.3.8– Yönetim kurulunca gerçekleştirilmesine karar verilen faaliyetlerin organizasyonunu sağlamak.

39.3.9– Yönetim Kurulu tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.

39.3.10- Genel sekreterin görevli ve sorumlu olduğu konuları Yönetim Kurulu Başkanı da yerine getirebilir.

Yönetim kurulunun toplantı zamanı ve usulü

Madde 40

40.1- Yönetim Kurulu, en az ayda bir toplanır. Yönetim kurulu, olağan toplantılar dışında başkanın gerekli görmesi halinde toplanma zamanı beklenmeksizin yapılan çağrı üzerine her zaman toplanabilir.

40.2- Yönetim kurulu toplantı yeter sayısı asıl üyelerinin salt çoğunluğudur. Karar yeter sayısı ise toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğudur.

40.3- Yönetim kurulu, İnternet ortamında toplanabilir veya e-yönetim kurulu toplantısı yapabilir. Elektronik ortamda alınan kararlar güvenli elektronik, mobil imza veya mevzuatın uygun gördüğü diğer şekillerde imzalanabilir. Alınan kararların ıslak, elektronik veya mobil imza ile imzalanması ve ilgili defterlere işlenmesi konularında yönetim kurulu başkanınca gerekli düzenleme yapılır.

40.4- Geçerli mazeret bildirmeden üst üste üç yönetim kurulu toplantısına katılmayan asıl üye görevinden çekilmiş sayılarak yerine yedek üye atanır.

DİSİPLİN KURULU

Disiplin kurulunun üye sayısı ve seçilmeleri

Madde 41

41.1- Disiplin Kurulu, üç (3) asıl ve sekiz (8) yedek üyeden oluşur.

41.2- Asıl ve yedek üyelerin seçimi, bu Tüzüğün dernek organlarının seçilmesi bölümündeki usule göre genel kurulca yapılır.

41.3- Asıl üyeliklerde istifa, dernek üyeliğinin kaybedilmesi veya herhangi bir sebeple boşalma olması durumunda yönetim kurulunca belirlenecek yedek üyeler göreve çağrılırlar.

41.4- Yedek üyenin görevi kabul etmemesi durumunda yönetim kurulunca belirlenecek diğer yedek üye göreve çağrılır.

41.5- Yedek üyelerin görevi kabul etmemesi veya herhangi bir nedenle asıl üye sayısının üçün altına düşmesi durumunda yönetim kurulunca kendi asıl veya yedek üyeleri arasından yeterli sayıda üye atanarak eksiklik tamamlanır. Bu şekilde atanan üyelerin görev süresi yapılacak ilk seçimli genel kurula kadardır.

41.6- Yönetim kurulu asıl üyeyi yedek, yedek üyeyi asıl üye yapma yetkisine sahiptir.

Disiplin kurulunun görevleri ve soruşturma usulü

Madde 42

42.1- Disiplin Kurulu dernek üyelerinin, dernek amaç ve ilkelerine, yargı etiğine uygun olmayan açıklama yaptığı veya davranışlar sergilediği, dernek tüzüğü ile belirlenen yükümlülüklere uymadığı hakkındaki şikâyetleri inceler ve dernek üyeliğinden çıkarma dışındaki yaptırımlar konusunda karar verir.

42.2- Üyeliğe kabul ve üyelikten ihraca ilişkin yönetim kuruluna tavsiye kararı verebilir.

42.3- Üyelerin süreli olarak dernek faaliyetlerine katılmaktan alıkonulması için yönetim kuruluna tavsiye verir.

42.4- Disiplin kurulu, gerek re’sen tespit ettiği konularda, gerekse dernek organları veya dernek üyelerinden biri ya da üçüncü bir kişi tarafından ihbarda bulunulması üzerine ihbarın niteliğine göre ilgili dernek üyesi hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar verir. Soruşturma başlatılmasına karar verildiği takdirde kurul, kendi içinden bir ya da daha fazla üyeyi soruşturma yaparak rapor hazırlamakla görevlendirir. Görevlendirilen üyeler en geç iki ay içinde raporlarını hazırlayarak kurul başkanına sunar.

42.5- Soruşturma raporu ilk toplantıda ele alınarak incelenir.

42.6- Disiplin kurulu yapacağı inceleme sonucunda disiplin ihlalinin ağırlığına göre aşağıdaki kararları alabilir:

42.6.1- İlgilinin dernek üyeliğinden çıkarılması görüşü ile birlikte soruşturma dosyasının yönetim kuruluna sevki.

42.6.2- Dernek organlarında görev alan üyenin altı ayı aşmayacak bir süre ile dernek çalışmalarından uzaklaştırılması görüşü ile birlikte soruşturma dosyasının yönetim kuruluna sevki.

42.6.3- Üyenin kınanması.

42.6.4- Üyenin uyarılması.

42.6.5- Yaptırıma gerek bulunmayıp eylemin derneğin ilke ve disiplin değerlerine aykırı olduğunun tespiti ile bu durumun ihlali yapan üyeye tebliği.

42.7- Üyelikten çıkarılma görüşü ile yönetim kuruluna sevk edilen üye hakkında yönetim kurulunca üyelikten çıkarmaya karar verilmez ise soruşturma dosyası diğer yaptırımlardan birinin uygulanması konusunda karar verilmek üzere disiplin kuruluna iade edilir ve kurul tarafından yeniden incelenir.

42.8- Disiplin kurulunun kararlarına karşı, şikâyetçi veya ilgili üye tarafından kararın öğrenilmesi tarihinden itibaren on beş gün içinde yönetim kuruluna itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen yönetim kurulu kararı kesindir.

42.9- Dernek üyeliğinden çıkarma kararına karşı itirazlar genel kurulda incelenir.

Disiplin kurulunun toplanması ve çalışma usulü

Madde 43

43.1- Disiplin Kurulu seçildikten sonra ilk toplantısında asıl üyeleri arasından bir başkan seçer. Başkan kurul toplantılarının yapılması ve kurul işlerinin organize edilmesinden sorumludur.

43.2- Disiplin kurulu en az altı (6) ayda bir toplanır.

43.3- Başkanın veya en az iki üyenin gerekli görmesi halinde toplanma zamanı beklenmeksizin yapılan çağrı üzerine her zaman toplanabilir.

43.4- Toplantı yeter sayısı asıl üyelerin salt çoğunluğudur.

43.5- Karar yeter sayısı toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğudur.

43.6- Disiplin kurulu, toplantılarını fiziki olarak veya elektronik ortamda yaparak veya mevzuatın uygun gördüğü diğer şekillerde yaparak elektronik, mobil veya ıslak imzayla karar alabilir.

43.7- Geçerli mazeret bildirmeden üst üste üç disiplin kurulu toplantısına katılmayan asıl üye görevinden çekilmiş sayılarak yerine yedek üye atanır.

DENETİM KURULU

Denetim kurulunun oluşumu

Madde 44

44.1- Denetim Kurulu üç (3) asıl ve sekiz (8) yedek üyeden oluşur.

44.2- Asıl ve yedek üyelerin seçimi, bu tüzüğün dernek organlarının seçilmesi bölümündeki usule göre genel kurulca yapılır.

44.3- Asıl üyeliklerde istifa, dernek üyeliğinin kaybedilmesi veya herhangi bir sebeple boşalma olması durumunda yönetim kurulunca belirlenecek yedek üyeler göreve çağrılırlar.

44.4- Yedek üyenin görevi kabul etmemesi durumunda yönetim kurulunca belirlenecek diğer yedek üye göreve çağrılır.

44.5- Yedek üyelerin görevi kabul etmemesi veya herhangi bir nedenle üye tam sayısının üçün altına düşmesi durumunda olağan genel kurulun süresi beklenmeksizin yönetim kurulunun çağrısı üzerine, Denetim kurulunu seçmek üzere olağanüstü genel kurul yapılır.

44.6- Yönetim kurulu asıl üyeyi yedek, yedek üyeyi asıl üye yapma yetkisine sahiptir.

Denetim kurulunun görevleri ve iç denetim

Madde 45 

45.1- Denetim Kurulu, yönetim kurulu ve temsilciliklerin iş ve işlemleri ile derneğin tüm faaliyetlerinin, dernek tüzüğü ve genel kurulda alınan kararlara uygun olarak yürütülüp yürütülmediğini denetlemekle yükümlüdür. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Kurul bu görevini bizzat yapabileceği gibi denetim için gerek görülen konularda uzman görüşünden de faydalanabilir.

45.2- Denetim Kurulunun görevli ve sorumlu olduğu konular şunlardır:

45.2.1- Derneğin, Tüzükte gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini denetlemek.

45.2.2- Yönetim kurulunun veya başkanın yasal mevzuat uyarınca tutulması gereken defter ve kayıtları usulüne uygun tutup tutmadığını incelemek ve genel olarak yönetim kurulu ile diğer organların faaliyetlerini inceleyerek yanlışlık ve eksiklikleri tespit etmek.

45.2.3- En az altı ayda bir olmak üzere dernek hesaplarını denetlemek.

45.2.4- Genel kurul öncesinde, geçmiş dönemin tamamını kapsayacak şekilde idari ve mali denetim gerçekleştirerek genel kurula sunulmak üzere denetim raporunu hazırlamak.

45.2.5- Tüzük ve yasal mevzuat ile denetim kuruluna verilen diğer işleri yerine getirmek.

45.3- Denetim kurulu, denetim sonucunda gerek idari ve gerekse mali eksiklik ve hataları yönetim kuruluna bir raporla bildireceği gibi denetimin tamamlanmasından sonraki yönetim kurulu toplantısına katılarak denetim raporu ve eksikliklerin giderilmesi konusunda yönetim kuruluna düşüncelerini aktarır. Yönetim kuruluda her zaman denetim kurulundan derneğin iş ve işlemlerine ilişkin rapor hazırlamasını isteyebilir.

45.4- Denetim kurulunca yıllık hazırlanan denetim raporunun sonuç kısmı yönetim kurulunca dernek internet sitesinden yayımlanır.

45.5- Genel kurul öncesi hazırlanan denetim kurulu raporu, derneğin internet sitesinde yayımlanır ve genel kurulda ibra konusunda oylama yapılmadan önce divan heyetince genel kurula okunur. Denetim kurulu üyeleri genel kurulda denetim raporu hakkında sözlü açıklama yapabilecekleri gibi üyeler tarafından kendilerine soru yöneltilebilir.

45.6- Denetim kurulu, derneğe ilişkin önemli bir nedenin ortaya çıkması halinde, genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılması için yönetim kuruluna bildirimde bulunur.

Denetim kurulunun toplanması ve çalışma usulü

Madde 46 

46.1- Denetim Kurulu, seçildikten sonra ilk toplantısında asıl üyeleri arasından bir başkan seçer. Başkan, kurul toplantılarının yapılması ve denetim işlerinin organize edilmesinden sorumludur.

46.2- Denetim kurulu en az altı (6) ayda bir kez toplanır.

46.3- Başkanın veya en az iki üyenin gerekli görmesi halinde toplanma zamanı beklenmeksizin yapılan çağrı üzerine her zaman toplanabilir.

46.4- Toplantı ve karar yeter sayısı asıl iki üyenin kararı ile alınır.

46.5- Düzenlenecek raporda tüm üyeler görüşlerini ayrı ayrı yazma hakkına sahiptirler.

46.6- Denetim kurulu, toplantılarını elektronik ortamda güvenli elektronik, mobil imzayla veya mevzuatın uygun gördüğü diğer şekillerde toplantı yaparak gerçekleştirebilir.

46.7- Geçerli mazeret bildirmeden üst üste üç Denetim Kurulu toplantısına katılmayan asıl üye, görevinden çekilmiş sayılarak yerine yönetim kurulunca yedek üye atanır.

TEMSİLCİLER VE DİĞER KURULLAR

Temsilci atanması

Madde 47

47.1- 5253 sayılı Kanunun 24’üncü maddesi kapsamında; Dernek gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir. Temsilcilikler, dernek genel kurullarında temsil edilmezler. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine bildirilir.

47.2- Üye sayısı, üyelerin bulundukları yerlerin uzaklıkları ve ihtiyaç durumu göz önünde bulundurularak, bir kişi temsilci olarak atanabileceği gibi kurul halinde çalışmak üzere birden fazla kişi temsilci olarak da atanabilir.

47.3- Temsilciler tercihen, istekli olan ve bulunduğu coğrafi bölgede en kıdemli üyeler veya iş hayatında üstün başarı gösteren üyeler arasından Yönetim Kurulunca seçilir.

47.4- Temsilci atanmasına ilişkin kararda görev yapacakları yerler açıkça gösterilir.

47.5- Yönetim kurulu gerekli gördüğü hallerde temsilcinin değiştirilmesine veya yeni temsilciler atanmasına karar verebilir.

Temsilcilik açılması

Madde 48

48.1- Temsilcilerin faaliyetinin belli bir merkezde yürütülmesine ihtiyaç duyulan yerlerde, yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açılabilir.

48.2- Temsilciliklerin ayrı bir bütçesi olmayıp giderleri yönetim kurulu tarafından yıllık bilançoda gösterilmek suretiyle karşılanır.

48.3- Temsilcilikler genel kurulda temsil edilmezler.

48.4- Atanan temsilci, kendi kimlik ve adres bilgileri ile temsilcilik açılması durumunda ise temsilciliğin adresini Yönetim Kurulu kararıyla birlikte o yerin mülkî amirliğine bildirir.

Temsilcilerin görev ve yetkileri

Madde 49

49.1- Temsilcilerin başlıca görev ve yetkileri şunlardır:

49.1.1- Tüzük ile belirlenen ilkeler doğrultusunda dernek amaçlarının gerçekleştirilmesi için yönetim kurulunca belirlenen kapsam ve sınırlar içinde çalışmalar yapmak.

49.1.2-Yönetim kurulunca alınan kararları kendi görev alanı içinde bulunan üyelere duyurmak ve üyelerin görüş ve önerilerini alarak yönetim kuruluna sunmak.

49.1.3- Üyelerin karşılaştığı sorunlarda üyeye yardımcı olacak çözüm önerilerinde bulunmak, işbirliği ve dayanışma için gerekli tedbirleri almak.

49.1.4- Genel olarak yönetim kurulu ile üyeler arasında etkin iletişim sağlamak, üyelerin dernek ilke ve amaçlarına bağlılığının arttırılması için sosyal çalışmalarda bulunmak.

49.1.5- Çalışmalar yaparak yönetim kuruluna temsilcilik faaliyetleri hakkında düzenli bilgi akışını sağlamak.

49.1.6- Yönetim kurulunca verilen diğer işleri yapmak.

49.2- Temsilciler kurul olarak görev yapmaları halinde aralarından bir başkan seçerler.

49.3- Başkan, temsilciler kurulunun eş güdüm içinde çalışmasından sorumlu olup, her temsilci eşit haklara sahiptir.

49.4- Temsilciler, kurul olarak çalışmaları halinde bir araya gelerek gerekli kararları alırlar.

49.5- Temsilciler, toplantı tutanağı veya herhangi bir defter tutmaz. Ancak alınan kararlar, yapılan faaliyetler, yönetim kurulunun verdiği yetkiye dayanılarak yapılan harcamalar ve bunlara ait hesaplar yönetim kuruluna sunulacak çalışmalarda gösterilir.

 

ÇALIŞMA GRUPLARI

Madde 50

50.1- Dernek, amaçlarının gerçekleştirilmesi için hukuk alanında ve her türlü faaliyet konusu hakkında çalışmalar yapmak üzere geçici veya sürekli çalışma grupları oluşturabilir.

50.2- Çalışma grupları, üyelerin dernek çalışmalarına aktif olarak katılımlarını, bilgi birikimleri, görüş ve önerileriyle dernek çalışmalarına yön vermelerini sağlar.

50.3- Yönetim kurulunca gerekli görülen konularda, çalışma grupları kurulması mümkündür. Bu grupların oluşumu, yönetimi, çalışma konuları, şekli, diğer organ ve gruplar ile ilişkileri yönetim kurulu kararında gösterilir.

50.4- Çalışma grupları, kuruluş amaçlarına uygun olarak yönetim kurulu tarafından görevlendirildikleri çalışmaları yapmak, inceleme ve değerlendirmeler yaparak yönetim kuruluna görüş ve önerilerini bildirmek, faaliyetleri konusunda yönetim kuruluna bilgi vermekle yükümlüdür.

50.5- Çalışma grupları, faaliyet alanlarında yapacakları harcamalar için yönetim kurulunun onayını almak zorundadır.

50.6- Çalışma grubunun ayrı bir bütçesi olmayıp onaylanan harcamalar, yönetim kurulunun mali hesaplarında gösterilir.

50.7- Yasal mevzuat ve Tüzük ile dernek zorunlu organlarına verilen görev ve yetkiler çalışma gruplarına devredilemez.

50.8- Çalışma gruplarında görevlendirilenler kendi çalışma konularında da olsa Yönetim Kurulunca yetkilendirilmedikçe derneği temsil edemezler.

50.9- Çalışma gruplarının dernek organları ve diğer çalışma gruplarıyla eşgüdümü, grup başkanı, genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları tarafından sağlanır. Bu faaliyet Yönetim Kurulu Başkanınca da yürütülebilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

MALİ HÜKÜMLER

Derneğin gelirleri

Madde 51

51.1- Derneğin gelirleri şunlardır:

51.1.1- Dernek üyelerinden alınan ödentiler.

51.1.2- Yönetim kurulunca kabul edilmesine karar verilen bağışlar.

51.1.3- 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu uyarınca toplanacak yardımlar.

51.1.4- Bilimsel çalışmalar ve toplantılardan elde edilen gelirler.

51.1.5- Dernekçe yapılan yayın ve eserlerden elde edilen gelirler.

51.1.6- Malvarlığının ve paranın işletilmesinden elde edilen gelirler.

51.1.7- Diğer gelirler.

51.2- Derneğin hiçbir organı veya temsilcilikler, yönetim kurulu kararı olmaksızın hiçbir ad altında bağış, yardım veya hediye alamazlar.

Üyelik ödentileri

Madde 52

52.1- Üyeler yıllık ödenti öderler. Yıllık ödenti miktarı 250,00 Türk Lirasıdır. Yönetim kurulu, yıllık ödentilerin ayrıca artırılmasına veya azaltılmasına karar verebilir.

52.2- Dernek üyeliğine başvuru sırasında üye adayı, ödenti miktarını yatırmışsa ve üyelik şartlarını da taşıyorsa en geç 30 gün içinde üyeliğe kabul edilir.

52.3- Adayın başvurusunun kabulü halinde içerisinde bulunulan yıl için ayrıca ödenti alınmaz.

52.4- Yıllık ödentinin alınmasında takvim yılı esas alınır. Buna yönelik esaslar yönetim kurulu tarafından belirlenir.

52.5- Üyelik ödentisinin ödenmemesi halinde sayman tarafından üyelik ödentisinin otuz gün içerisinde yatırılması için taahhütlü mektup ile elektronik yollarla veya uygun iletişim araçlarıyla uyarı yapılabilir.

52.6- Uyarıya rağmen üyelik ödentisi yatırılmaz ise durum Disiplin kuruluna bildirilebilir. Disiplin kurulunca üyenin süreli olarak dernek faaliyetlerine katılmaktan alıkonulmasına karar verilebilir.

52.7- Üç yıl üst üste üyelik ödentisinin ödenmemesi durumunda disiplin kurulunun önerisi üzerine yönetim kurulunca üyenin dernek üyeliğinden çıkartılmasına karar verilebilir.

Gelir Belgeleri

Madde 53

Dernek gelirleri, Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre tahsil edilir.

Derneğin borçlanması ve usulü

Madde 54

54.1- Dernek amacını gerçekleştirebilmek ve dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu veya yönetim kurulu başkanının kararıyla borçlanma yapabilir.

54.2- Derneğin borçlanması kredili mal ve hizmet alımı şeklinde olabileceği gibi banka kredisi kullanmak şeklinde nakit borçlanma da olabilir. Ayrıca dernek zorunlu olarak ihtiyaç duyması halinde dernek üyelerinden nakit borçlanma yapabilir.

54.3- Derneğin yıllık bilançosunda gösterilen toplam gelirlerinin %50 oranına kadar borçlanma yapılması yönetim kurulu veya başkanının kararıyla olur.

Dernek harcamaları

Madde 55

55.1- Derneğin harcamaları yönetim kurulunun veya başkanının, gelir ve giderleri göz önünde bulundurarak derneğin yıllık bütçesinde düzenleyeceği ödeneklerden karşılanır.

55.2- Otuz bin Türk Lirası ve üzeri ödeme ve taahhütler yönetim kurulu veya yönetim kurulu başkanının kararı ile yapılır.

55.3- Belirli tarifeli belediye, iletişim ve ısıtma harcamalarıyla, vergi, resim ve harçlar, sözleşmeye bağlanılmış sigortaların vadeleri içindeki primleri ve SGK primleriyle her türlü kiralar ve ücretler yukarıdaki sınırlamaya bağlı olmaksızın sayman veya yönetim kurulu başkanı tarafından ödenir.

55.4- Yönetim Kurulu kararına bağlı olmaksızın yapılacak ödemelerin üst sınırı ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak yönetim kurulu tarafından değiştirilebilir.

55.5- Dernek adına yapılacak her türlü harcama Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen harcama belgeleri ile gerçekleştirilir.

55.6- Mali işlere ilişkin diğer hususlar Dernekler Yönetmeliği ve yönetim kurulu kararlarına uygun olarak yürütülür.

Dernek organlarında görev alan üyelere yapılacak ödemeler

Madde 56

Dernekler Kanunu 13’üncü maddesi gereği; Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir. Verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar genel kurul tarafından tespit olunur. Yönetim ve denetim kurulu üyeleri dışındaki üyelere ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık ödenemez. Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarları Yönetim Kurulu tarafından tespit olunur.

ALTINCI BÖLÜM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

 

Dernek defterleri, defter çeşitleri ve muhasebe sistemi

Madde 57

Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.

Dernek çalışanları

Madde 58

58.1- Dernek merkezinde veya temsilciliklerde 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine uygun olarak yeteri sayıda sürekli veya geçici personel çalıştırılabilir.

58.2- Merkez ve temsilciliklerde ne miktarda görevli çalıştırılacağı, çalıştırılan kişilerin görev tanımı, çalışma yükü, ödenecek ücret miktarı ve ödeme zamanı ile diğer mali ve sosyal haklar yönetim kurulunca belirlenir.

58.3- Merkezde çalıştırılmasına karar verilen sürekli veya geçici personelin iş sözleşmeleri yönetim kurulunca verilen yetkiye göre genel sekreter veya yönetim kurulu başkanı tarafından yapılır.

58.4- Çalıştırılan personel idari olarak genel sekretere ve yönetim kurulu başkanına bağlıdır.

58.5- Çalıştırılan personelin iş sözleşmelerinin feshedilmesi yetkisi genel sekreterin veya yönetim kurulu başkanının teklifi ile yönetim kuruluna aittir.

58.6- Dernek çalışanları derneğin yönetiminde yetkili organların verecekleri işleri yerine getirmekle sorumlu olup derneği temsil veya imza yetkileri yoktur.

58.7- Mevzuat veya Tüzük ile dernek organlarına verilen görevler dernek çalışanlarına devredilemez.

Derneğin feshi ve mal varlığının tasfiye usulü

Madde 59

59.1- Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir.

59.2- Genel kurulda derneğin feshine karar verilebilmesi için gerekli toplantı ve karar yeter sayısı Tüzüğün genel kurula ilişkin maddesine göre gerçekleşir.

59.3- Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde” ibaresi kullanılır.

59.4- Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini başından sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defter ve belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve haklar genel kurulca belirlenecek kurum veya kuruluşlara devredilir.

59.5- Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir. Tasfiye işlemleri, mülki idare amirliğince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

59.6- Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

59.7- Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

Uygulanacak hükümler

Madde 60

Bu Tüzükte düzenlenmeyen konularda Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu, Dernekler Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Önsöz tüzüğe dahildir.

 

EK 1

DERNEK AMBLEMİ

Derneğin amblemi ve logosu aşağıdaki şekiller olmakla birlikte değişik renklerde de kullanılabilir:

İŞBU TÜZÜK, 6 BÖLÜM, 60 MADDE, 1 EK MADDE VE 32 SAYFADAN İBARET, HÂKİMLER VE SAVCILAR DERNEĞİ TÜZÜĞÜ’DÜR.