Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği’ne Basri Bağcı seçildi.

Geçtiğimiz günlerde Kadir Özkaya’nın Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda Başkanvekilliği seçimi yapıldı. Anayasa Mahkemesi Üyeleri Selahattin Menteş ve Basri Bağcı’nın aday olduğu seçimde Basri Bağcı 9 oy alarak Başkanvekilliğine seçildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin dolması nedeniyle 21 Mart’ta gerçekleştirilen seçimlerde Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Kadir Özkaya Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilmişti. Özkaya’nın Anayasa Mahkemesi Başkanı olmasının ardından boşalan Başkanvekilliği için Genel Kurul’da seçim yapıldı. Başkanvekilliğine; Anayasa Mahkemesi Üyeleri Selahattin Menteş ve Basri Bağcı aday oldu. Yapılan oylama sonucunda Basri Bağcı 9 oy alarak Anayasa Mahkemesinin yeni Başkanvekili seçildi.

Basri Bağcı Kimdir?

11/9/1967 tarihinde Ankara’nın Elmadağ ilçesinde doğmuştur. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.

1989 yılında Ankara adli yargı hâkim adaylığına başlamıştır. Sırasıyla Sivas Gürün, Siirt Pervari, Konya Hüyük’te Cumhuriyet savcılığı yapmış; 1999 yılında Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına adalet müfettişi olarak atanmıştır. 2005 yılında adalet başmüfettişi olmuştur. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri genel müdür yardımcılığı, Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri genel müdür yardımcılığı ve Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 5/7/2017 tarihinde Yargıtay üyesi olmuş, 2/4/2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş, 6/4/2020 tarihinde göreve başlamıştır.

İngiltere Exeter Üniversitesinde uluslararası insan hakları hukuku alanında yüksek lisans yapmıştır.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 16/4/2024 tarihinde yapılan toplantıda Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilmiştir.

İngilizce bilmekte olup evli ve üç çocuk babasıdır.

Hakkında Mustafa POLAT

1982 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Aslen Erzurumlu olup, evli ve iki çocuk babasıdır. 2010 yılında Avukat olarak göreve başladı. Avukatlık döneminde kamuoyunda 28 Şubat davası olarak bilinen davada hem mağdur hem mağdur vekili olarak görev aldı. Nazlı Ilıcak tarafından hedef alındı. (https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ilicak/2013/09/27/demirel-hakkinda-suc-duyurusu).Kamuoyunda 17-25 Aralık darbe girişimi olarak bilinen süreçte, FETÖ/PDY paralel yapılanmasıyla etkin bir şekilde mücadele etti. 1-(https://www.yenisafak.com/gundem/her-vatandas-suc-duyurusu-yapabilir-599451).2-(https://www.yenisafak.com/gundem/karaya-3-yil-2120954). 2016 yılında Hâkim olarak Kastamonu’ya atandı. 2018 yılında Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması üzerine yüksek lisans yaptı. İngilizce bilmektedir. Sırasıyla Kastamonu ve Batman'da görev yaptı. Şuan halen Aydın'da görev yapmakta olup aynı zamanda Hâkimler ve Savcılar Derneği başkanlığı görevini yürütmektedir.

Kontrol Et

Hâkimler ve Savcılar Kurulu kararlarına karşı yargı yolunun açılması için imza kampanyası başlatıldı

Change.org’da HSK kararlarına karşı yargı yolunun açılması için Hâkim Mustafa Polat tarafından imza kampanyası başlatıldı. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir