Birbirine inanan insanların kurmuş olduğu Cumhuriyetimizin 100. yılında Dünyaya barış, mutluluk ve huzur gelmesi dileğiyle Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun

Cumhuriyet Nedir?

Cumhuriyet, siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlet yönetim şeklidir ve bununla birlikte monarşinin zıttıdır.

Bir cumhuriyette temsil, genel vatandaşlar tarafından serbestçe seçilebilir veya seçimle belirlenebilir. Birçok tarihi cumhuriyette, temsil kişisel statüye dayanmış ve seçimlerin rolü sınırlı olmuştur. Bu durum günümüzde de geçerlidir; resmi adlarında “cumhuriyet” kelimesini kullanan 159 devlet (2017 itibarıyla) ve diğer cumhuriyet olarak kurulmuş devletler, temsil hakkını ve seçim sürecini dar bir şekilde sınırlayan devletler arasında yer almaktadır.

Bu terim, MÖ 509’da kralların devrilmesinden MS 27’de İmparatorluğun kurulmasına kadar süren Antik Roma Cumhuriyeti’nin anayasasına atıfta bulunarak modern anlamını geliştirmiştir. Bu anayasa, etkili bir şekilde güç sahibi olan zengin soylulardan oluşan bir Senato; magistraları seçme ve yasaları kabul etme yetkisine sahip tüm özgür vatandaşların katıldığı birkaç halk meclisi; ve çeşitli türde sivil ve siyasi yetkilere sahip bir dizi magistratlıktan oluşuyordu.

Genellikle bir cumhuriyet, tek bir egemen devlet olsa da, cumhuriyet olarak adlandırılan alt ulusal devlet varlıkları veya doğası itibarıyla cumhuriyetçi olarak tanımlanan hükümetler de bulunmaktadır.

Cumhuriyet Nasıl İlan Edildi?

Osmanlı İmparatorluğu, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 arasında meşruti monarşi ile yönetilmişti. I. Dünya Savaşı’nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu’da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Millî Mücadele, Ekim 1922 tarihinde millî güçlerin zaferi ile sonuçlandı. Bu süreçte, “Büyük Millet Meclisi” adıyla 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanan halkın temsilcileri, 20 Ocak 1921’de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922’de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi.

27 Ekim 1923’te İcra Vekilleri Heyeti’nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet İnönü ile birlikte bir yasa değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923’te Meclis’e sundu. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.

Cumhuriyetin ilanı, Ankara’da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.

Kaynak: Wikipedi

Cumhuriyetin 100. yılına buruk giriyoruz.

Cumhuriyetin ilanına kadar gelinen süreçte Atatürk ve silah arkadaşları emperyalist güçlere karşı amansız bir mücadele verdi. Türk halkıda milli mücadeleyle destan yazdı. Bugün benzer bir süreci Filistin halkı yaşıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan çatışmalarda 2 bin 913’ü çocuk, 3 bin 129’ü kadın olmak üzere 7 bin 28 Filistinli hayatını kaybetti. 281 kişinin ise kimliği ise tespit edilemedi. Enkazların altındaki 900’ü çocuk 1600 kadar Filistinlinin ise akıbeti henüz bilinmiyor. İsrail’dende bir çok masum sivil yaşamını yitirdi. Fakat İsrail Hamas’ı hedef almak yerine topyekun Filistinli sivilleri hedef aldı. Uluslararası uzmanlar İsrail’in özellikle çocukları hedef almasının nedeninin soykırım amaçlı olduğunu bildiriyor.

En şiddetli çatışmalar 27-28 Ekimde yaşandı.

İnternetin, elektiriğin, suyun kesildiği Gazze’nin dünyayla irtibatı kesildi. 7 Ekimden bu yana en şiddetli bombardıman 27-28 Ekim gecesi yaşandı. Yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 8 binin üzerine çıkması bekleniyor.

3. Dünya Savaşına Doğru Sürükleniyoruz

Uzmanlar tarafından Rusya ve Çin’in olaya müdahil olması nedeniyle 3. dünya savaşının çıkabileceği dile getiriliyor. İsrail ise vadedilmiş topraklar (Arz-ı Mev’ud) projesini gerçekleştirme peşinde. Türkiye olarak itidalli davranmalı barışı sonuna kadar diretmeliyiz. Direnenlere ve bizi savaşa çekmeye çalışanlara karşıda Kurtuluş Savaşında, Çanakkale Savaşında ve birçok savaşta göstermiş olduğumuz milli mücadele ruhunu hatırlatırız. Bu vesile ile birbirine inanan insanların kurduğu Cumhuriyetimizin 100. yılında Dünyaya barış, mutluluk ve huzur gelmesi dileğiyle Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Hakkında Mustafa POLAT

Kontrol Et

Hâkimler ve Cumhuriyet savcıları arasında şiir, resim ve fotoğraf yarışması düzenliyoruz

Hâkimler ve Savcılar Derneği olarak, dernek üyesi olsun olmasın tüm hâkim ve savcı meslektaşlarımız arasında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir