Yargıtay ”zorunlu müdafii için vekalet ücretine hükmedilemeyeceğine” karar verdi.
(Yargıtay 6. CD – 06.05.2024 – 2024/1610 – 2024/5609)
”21.09.2023 tarihinde 32316 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 14’üncü maddesinde düzenlendiği şekliyle 04.12.2004 tarihli ve 5271 sayılı Kanun gereğince görevlendirilen vekile bu tarife uyarınca vekalet ücreti ödenip ödenmeyeceğine yönelik istemle ilgili olarak Avukatlık Kanunu’nun ‘‘Avukatlık ücret tarifesinin hazırlanması’’ başlıklı 168 inci maddesi, 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un ‘‘müdafii ve vekil ücreti’’ başlıklı 13’üncü maddesi ve ilgili mevzuat birlikte değerlendirildiğinde şu sonuca varılmaktadır.
Avukatlık Kanunu’nun 168’inci maddesinin verdiği yetkiye göre Avukatlık Ücret Tarifesi serbest avukatlık sırasında yargı yerlerindeki işlemlerle diğer işlemlerden alınacak asgari ücreti belirleyen tavsiye niteliğindeki idari bir işlemdir. Ceza ve güvenlik tedbirleri ile ceza usül kuralları anayasa ile teminat altına alınmış hak ve özgürlüklere müdahale teşkil ettiğinden ancak kanunlarla düzenlenebilirler.
İdare bu hak ve özgürlüklere müdahale teşkil edecek hususlarda kanuna dayanmayan hiçbir düzenlemede bulunamaz. Baro tarafından görevlendirilmek suretiyle müdafilik ve vekillik ceza usül mevzuatımızda yer alan bir müessese olup Avukatlık Kanunu’nun 168’inci maddesinin düzenleme ya da müdahale yetkisi verdiği serbest avukatlığa ilişkin bir müessese değildir. 5271 sayılı Kanun’un 150/1, 3, 4 ve 333 üncü maddeleri ile 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un 13’üncü ve 14’üncü maddelerinin verdiği yetkiye göre Adalet Bakanlığının düzenleme yapabilmesine, yönetmelik çıkarabilmesine müsaade edilmiştir.
Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince, soruşturma ve kovuşturma makamlarının istemi üzerine Baro tarafından görevlendirilen müdafi ve vekile, görevin ifasından doğan masraflar hariç avukatlık ücret tarifesinden ayrık olarak Türkiye Barolar Birliğinin görüşü alınarak Maliye ve Adalet bakanlığı tarafından birlikte tespit edilip Adalet bakanlığı bütçesinden ödenecektir.
Sonuç olarak baroca görevlendirilen müdafii ve vekillerin ücretlerini belirleme hak ve yetkisi Avukatlık Kanunu’nun 168. maddesinin idareye verdiği yetkiye dayanılarak düzenlenecek bir husus olmayıp 2023-2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde ki baroca atanan müdafii ve vekillerin ücretlerine müdahale teşkil eden düzenlemenin yasal dayanağı bulunmamaktadır. Ayrıca yargılama giderleri kapsamında bulunan son tarifeye göre belirlenen bu vekâlet ücreti sanığın beraati halinde hazineye, sanığın mahkûmiyeti veya hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı verilmesi halinde ise katılan lehine sanığa yasal dayanağı olmayan bir vekâlet ücretinin yükletilmesine neden olacaktır. Bu hususun kanuni zemini bulunmadığından idarenin işlemi ile de yani Adalet Bakanlığı genelgesi ile de düzeltilmesi mümkün değildir.
Açıklanan nedenlerle 5271 sayılı Yasa gereğince, soruşturma ve kovuşturma aşamasında görevlendirilen müdafiilere 21.09.2023 tarihinde 32316 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 14’üncü maddesinde düzenlendiği şekliyle vekâlet ücreti takdir edilmesi mümkün bulunmadığından Mahkemece kurulan hükümde bir isabetsizlik görülmeyip Baro tarafından görevlendirilen katılan vekilinin bu husustaki temyiz istemi yerinde kabul edilmemiştir.”
Hakim ve savcılara da ücret ödenmesi yazılsaydı, bu karar çıkar mıydı? Çok yazık.
Açıkça Anayasa m.18” e aykırı.Yargıtay her zamanki gibi Anayasayı iplemiyor …
Avukatlardan niçin bu kadar nefret ediyorsunuz. Onlarda sizinle aynı fakülteden mezun aynı eğitimi almış kabul etmeseniz de yargı mensubudurlar, yargılamanın öznesi/ süjesi/aktörüdürler. Bu haklarını muhakkak alacaklar şayet demokratik bir hukuk düzeni olacaksa bilesiniz. 33 yıllık Avukat olarak ayrıca belirteyim ki hukukçunun iyisi serbest ve uzman avukat olur. Bir savcıya küçük bir saldırı oldu, bütün adalet bakanlığı ve meslektaşları ayağa kalktı, Avukatlara devamlı saldırı oluyor öldürülüyor gıgınız çıkmıyor. Altta kalanın canı çıksın öyle mi?
Yok öyle şey olur mu Avukat bey. Avukatlar da bizim meslektaşımız. Kaldı ki ben dahil bir çok hâkim, savcı da avukatlıktan geçme. Vekalet ücretleriyle ilgili yasal düzenleme yapılmasını her platformda dile getiriyoruz. Örneğin bkz: https://x.com/haksavdernegi/status/1815330060011798646 ayrıca avukatların başına bir iş geldi mi haberimiz oldukça açıklama yapıyoruz. Hakim ve savcılar için de aynı şey geçerli. Yukarıdaki haberi emsal bir karar olduğu için yaptık. Yoksa Avukatlara vekalet ücreti verilmesinin yasal bir zemine oturtulmasını biz de istiyoruz.